Om att läsa till arkitekt - del 1

Det var en läsare som undrade om jag inte kunde berätta lite om min arkitektutbildning. Jag är ju snart färdig och då kommer det vara 6 1/2 år sedan jag började! Det är stört länge egentligen.. Utbildningen är alltså 5 år och sedan har jag tagit två uppehåll under tiden. Det blev ett så långt inlägg att jag har valt att dela upp det, så i detta inlägget börjar vi från början.
 
Varför valde jag min utbildning? Från början visste jag inte riktigt om det var vad jag ville, men det är det få som gör, jag lovar! Anledningen till att jag ville utbilda mig till arkitekt, var att jag ville jobba med något kreativt, men undvika ett jobb där risken är stor att du måste frilansa. (här kan du läsa om vad frilansning innebär). Och då verkade arkitekt som en bra kompromiss. Såhär i efterhand är jag glad att jag valde det och inte något annat, för även om det är ett kreativt yrke, lämnar det fortfarande utrymme för mig att skapa på fritiden. Jag vet nu att jag inte hade klarat att bli t.ex grafisk designer, illustratör, scenograf och allt det som jag drömde om då. Jag har inte den kreativa kapaciteten att spotta ur mig ideér, och samtidigt hålla igång något slags intresse för konst privat. För mig är arkitektur en lagom mix av skapande, problemlösning och teknik.
 
Bilder från en studieresa till Rom med klassen
 
Hur kom jag in? Första gången jag sökte gick jag sista året på gymnasiet och ville egentligen inte sluta skolan, till skillnad från alla andra. Jag sökte lite olika utbildningar, däribland till arkitektutbildningen på Chalmers här i Göteborg. Jag hade bra gymnasiebetyg men inte tillräckligt, så jag sökte in via arkitektprovet. Man gör först ett hemprov och om det vill sig så kommer man vidare till provdagarna på skolan. Det gjorde det, de två dagarna var rätt tuffa, man vet inte vad man gör, om man gör rätt eller fel, eller vad de letar efter. Det ville sig inte då, men jag kom in på en annan ettårig utbildning istället. Året efter sökte jag igen, var mycket lugnare eftersom jag hade bättre koll på vad jag kunde förvänta mig. Det gick också bättre på grund av det, och på hösten började jag mitt första år på CTH med nollning, sittningar, nya människor och allt vad det innebär.
 
Bilder från en annan studieresa till Köpenhamn
 
Hur det har varit att utbildningen, med toppar och dalar och allt vad det innebär, tar jag i nästa inlägg.
 

Tack <3

 
Alltså, tack alla som lämnade så himla fina kommentarer i förra inlägget! Det var andra gången på kort tid som jag blev highlightad på sidospalten på blogg.se, helt sjukt! 
 
Kan ju lugnt säga att tisdagen var en helt grym dag, först ringde jag ett viktigt samtal och fick ett väldigt positivt besked. Vad mycket man kan växa av ett litet telefonsamtal (jag tycker det är sjukt jobbigt att ringa till folk jag inte känner). Och sen kollar jag bloggen och ser att den än en gång har blivit överöst av kommentarer och besök <3 
 
Tänk om det kunde kännas så varje dag, det var längesen jag var så genuint glad. Så tack igen alla ni!!

Förlorad

Här kommer bilderna jag hade med i fotoutställningen som vi hade med kursen jag gått i sommar. Jag försökte gestalta vad böcker betyder för mig och att jag lever en ganska stor del i böckernas värld, på gott och ont.
 
Vad är verklighet och vad är fantasi, egentligen? Vad vore vardagen utan magi och mystik, chansen att drömma sig bort? Vem vore jag utan böcker som låter mig vandra i en annan värld för en stund? Som låter mig känna mer, uppleva mer, vara mer.
 
 
Jag rev ner kameran i golvet precis innan jag skulle iväg till vernissagen så det finns inga vettiga bilder från den (kameran klarade sig som tur var), men jag hade också hängt upp en trollkarlshatt med små lappar i som man fick plocka upp och läsa.
 
Never imagine yourself not to be otherwise than what it might appear to others that what you were or might have been was not otherwise than what you had been would have appeared to them to be otherwise
Lewis Carroll – Alice's Adventures in Wonderland
 
There is nothing like looking, if you want to find something. You certainly usually find something, if you look, but it is not always quite the something you were after.
J.R.R. Tolkien - The Hobbit
 
Well, sir, if things are real, they’re there all the time."
 "Are they?" said the Professor; and Peter did not quite know what to say.”
C.S Lewis – The Lion, the Witch and the Wardrobe
 
"Words are pale shadows of forgotten names. As names have power, words have power. Words can light fires in the minds of men. Words can wring tears from the hardest hearts."
Patrick Rothfuss - The Name of the Wind
 
If you are allergic to a thing, it is best not to put that thing in your mouth, particularly if the thing is cats.
Lemony Snicket - The Wide Window
 
A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.
George R.R. Martin - A Dance With Dragons

↣ miaulin

drömmer, fotar, skapar ↢