Om att läsa till arkitekt - del 1

Det var en läsare som undrade om jag inte kunde berätta lite om min arkitektutbildning. Jag är ju snart färdig och då kommer det vara 6 1/2 år sedan jag började! Det är stört länge egentligen.. Utbildningen är alltså 5 år och sedan har jag tagit två uppehåll under tiden. Det blev ett så långt inlägg att jag har valt att dela upp det, så i detta inlägget börjar vi från början.
 
Varför valde jag min utbildning? Från början visste jag inte riktigt om det var vad jag ville, men det är det få som gör, jag lovar! Anledningen till att jag ville utbilda mig till arkitekt, var att jag ville jobba med något kreativt, men undvika ett jobb där risken är stor att du måste frilansa. (här kan du läsa om vad frilansning innebär). Och då verkade arkitekt som en bra kompromiss. Såhär i efterhand är jag glad att jag valde det och inte något annat, för även om det är ett kreativt yrke, lämnar det fortfarande utrymme för mig att skapa på fritiden. Jag vet nu att jag inte hade klarat att bli t.ex grafisk designer, illustratör, scenograf och allt det som jag drömde om då. Jag har inte den kreativa kapaciteten att spotta ur mig ideér, och samtidigt hålla igång något slags intresse för konst privat. För mig är arkitektur en lagom mix av skapande, problemlösning och teknik.
 
Bilder från en studieresa till Rom med klassen
 
Hur kom jag in? Första gången jag sökte gick jag sista året på gymnasiet och ville egentligen inte sluta skolan, till skillnad från alla andra. Jag sökte lite olika utbildningar, däribland till arkitektutbildningen på Chalmers här i Göteborg. Jag hade bra gymnasiebetyg men inte tillräckligt, så jag sökte in via arkitektprovet. Man gör först ett hemprov och om det vill sig så kommer man vidare till provdagarna på skolan. Det gjorde det, de två dagarna var rätt tuffa, man vet inte vad man gör, om man gör rätt eller fel, eller vad de letar efter. Det ville sig inte då, men jag kom in på en annan ettårig utbildning istället. Året efter sökte jag igen, var mycket lugnare eftersom jag hade bättre koll på vad jag kunde förvänta mig. Det gick också bättre på grund av det, och på hösten började jag mitt första år på CTH med nollning, sittningar, nya människor och allt vad det innebär.
 
Bilder från en annan studieresa till Köpenhamn
 
Hur det har varit att utbildningen, med toppar och dalar och allt vad det innebär, tar jag i nästa inlägg.
 

↣ miaulin

drömmer, fotar, skapar ↢