Om att läsa till arkitekt - del 3

Här kommer det tredje och sista inlägget i den här lilla "serien" om arkitektutbildningen på Chalmers. Här hittar ni det första och andra inlägget. För att få ut en arkitektexamen läser man en kandidat och en master, sammanlagt 5 år. Efter kandidaten väljer många att ha praktik. I Sverige är det inget krav för att ta examen men det är extremt lärorikt och verkligen något man borde göra någon gång under utbildningen.
 
Första året på mastern gjorde vi ett projekt i Kiruna - här Kiruna kyrka
 
Jag gjorde nästan så. Jag tog en paus efter kandidaten. Av många olika anledningar mådde jag ganska dåligt under trean. En del hade att göra med skolan, men till största delen berodde det på mig själv. Jag hade tappat bort mig lite och visste inte om jag ville fortsätta utbildningen eller inte. Så ett sabbatsår passade mig fint. Jag jobbade som storkökskonsult under ett år, och fick på så vis ändå inblick i hur arkitekterna arbetar, eftersom jag jobbade ihop med dem.
 
På studiebesök i Oslo, här på Opran av Snøhetta
 
Ett år senare började jag, något osäker, på masterprogrammet. Med ett sabbatsår bakom mig, och ganska mycket perpektiv på utbildningen kändes det ändå okej. På Chalmers väljer man mellan olika studios som inriktar sig åt lite olika håll. Jag valde housing-studion som den kallas, med fokus på bostäder, vård och arbetsplats. Första terminen ritade vi ett äldreboende och fick åka upp till Kiruna. Jag har också hunnit med ett flerbostadshus, en förskola, ett naturrum och en ombyggnad av en gammal fabrik. Och nu, som examensarbete, håller jag på att utforma en kulturskola. Hur kul som helst!
 
Lite studiebesök jag gjort under mitt examensarbete
 
Masterutbildningen har för mig varit jättebra. Jag vet inte om det är för att jag är äldre, eller om det beror på att man får välja kurser mer själv, eller om jag har fått lite mer perspektiv på utbildningen efter ett sabbatsår. Säkert är det en kombination av allt det här. Det är nu jag har börjat hitta mig själv i utbildningen, jag vet åt vilket håll jag vill gå, och jag har börjat inse vad det var jag lärde mig de där första åren.
 
Volymstudier på, och byggnader runt tomten i mitt exjobb
 
Att läsa till arkitekt eller vilken högskoleutbildning som helst, är tufft. Det kommer finnas stunder då man tvivlar på sitt val, och tappar bort sig själv. Det är okej. Det är inte hela världen om du hoppar av eller tar en paus. Viktigast är att se det roliga i utbildningen, och fundera över vad du själv vill få ut av de 3 eller 5 åren, vad du vill få ut av en specifik kurs. Jag tar nu de sista små stegen mot min examen, och det jag har lärt mig sen jag började går inte att förstå. Jag har såklart lärt mig mycket om arkitektur och läser min omgivning på ett helt annat sätt, men jag är också en annan person, och jag tror att det kommer gå bra.
 
Hoppas ni som läst de här inläggen har fått ut något av dem. Detta är min högst personliga berättelse och alla upplever utbildningstiden olika. Om ni har några frågor, lämna gärna en liten kommentar :)

Linnea
2013-10-29 @ 21:35:12
URL: http://paintabucket.blogg.se

Tänk vad otroligt nöjd man ska vara med sig själv när man kämpat igenom alla åren på högskolan sen :)

Svar: Ja, precis! Det är svårt att inse hur mycket man klarat av :)
Miaulin

Ida
2013-11-12 @ 20:48:59
URL: http://lavidadeida.blogg.se

Åh tack så jättemycket för svaren, det var jag som frågade! :) Superintressant att läsa verkligen!

Svar: Åh, vad kul att du läste! Hoppas du får en liten känsla för hur det kan vara iaf :) Lycka till med ditt sista gymnasieår :D
Miaulin

Anna
2013-12-03 @ 22:18:47
URL: http://www.madeofsilver.blogg.se

Ååh vad glad jag är att jag hittade din blogg. Har sedan 9:an drömt om att bli arkitekt och gav allt på gymnasiet för att nå dit. Tyvärr räcker mina betyg inte så måste också göra arkitektprovet. Dock tvivlar jag väldigt mycket på mig själv och tror inte att jag är duktig nog för att komma in den vägen. Jag vill helst syssla med gamla hus (blev helt lyrisk när jag såg bryggeriet). Tog studenten 2012 och måste nu börja tänka på hur jag ska gå vidare. Ska jag göra arkitektprovet till våren även fast jag inte tror jag kommer klara det? Vill helst plugga i Köpenhamn. Funderar även på att gå en förberedande utbildning på 2 år så att jag lär känna mitt eget formspråk och om det verkligen är det jag vill. Jag håller inte på med konst osv på fritiden direkt även fast jag egentligen vill göra det då det är så himla kul. Är det till en stor nackdel tror du?

Svar: Åh vad kul att du hittade dessa inläggen :) Jag tycker att du ska testa med arkitektprovet! Ta det lugnt och oroa dig inte så mycket för att göra fel (det är ganska flummigt och det finns verkligen INGET rätt svar). Under utbildningen blir det väldigt tydligt att alla är olika och arbetar väldigt olika, så känn inte att du inte är "duktig" nog, och många är inte heller några "konstnärer".
Det låter super med en förberedande utbildning. Det ökar definitivt chansen, framförallt som du själv blir säkrare på det du gör och hur du gillar att arbeta. Det är också ett bra sätt att växa som person och veta vad det är man tycker om att göra :) Om du är intresserad av gamla hus finns ju också kurser i byggnadsvård på universitetet som kanske är kul! Men det är ju ett lite annat typ av yrke.
Hoppas du fått nån hjälp av mitt svar. Testa och se om det går, annars finns det andra vägar att nå fram på :) Lycka till!
Miaulin
Kommentera inlägget här:
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

↣ miaulin

drömmer, fotar, skapar ↢